olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Fritatta warzywno-kukurydziana z rybą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zdrowa i szybka do zrobienia fritatta to propozycja na zdrową i lekką kolację lub jako przystawkę albo danie dla niezapowiedzianych gości

Fritatta warzywno-kukurydziana z rybą

Składniki:

Fritatta warzywno-kukurydziana z rybą

 

  • 3 jajka
  • 2 ziemniaki (uprzednio ugotowane)
  • 3 łyżki kukurydzy z puszki, odsączonej
  • 1 dymka lub zwykła cebula
  • 2 marchewki
  • 3 plastry szynki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 4 łyżki pora
  • pieprz
  • sól
  • starty majeranek
  • 5 łyżek szprotków w sosie pomidorowym
  • 3 pomidory
  • olej

 

 

Sposób przygotowania:

Fritatta warzywno-kukurydziana z rybą
Ziemniaki pokroić w drobne plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smazyć na złocisty kolor. Jak już się przyrumienią z obu stron (jeżeli z jednej strony ziemniak będzie przypieczony, to obracamy go na drugą i smażymy aż się zrumieni). Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki, po czym je też wrzucamy na patelnię (można dodać troszeńkę masła do marchewki, aby beta-karoten lepiej się przyswoił, ale nie trzeba, gdyż olej jest już dobry do rozpuszczenia witamin). Po niedługim czasie, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plastry cebulę oraz umyte i pokrojone w plastry pomidory. Por myjemy, kroimy na małe krążki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem. Na całości kładziemy szprotki, które lekko osączamy z sosu pomidorowego, lecz nie całkiem. Dodajemy jeszcze maleńkie ruloniki szynki. Całość chwilę pichcimy, po czym dodajemy jajka rozkłócone z pieprzem ziołowym. Zalewamy nimi zawartość patelni i odczekujemy, aż się zetną. Przewracamy na drugą stronę (można to zrobić tak: nadstawić talerzyk nad patelnię i po prostu zrobić tak, aby fritatta "wyszła" z patelni na talerz , po cyzm ją obrócić) i smażymy, aż będzie dobrze ścięta i aż będzie miała złocisty kolorek.