Sposób przygotowania:
Fritatta warzywno-kukurydziana z rybą
Ziemniaki pokroić w drobne plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki i smazyć na złocisty kolor. Jak już się przyrumienią z obu stron (jeżeli z jednej strony ziemniak będzie przypieczony, to obracamy go na drugą i smażymy aż się zrumieni). Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie talarki, po czym je też wrzucamy na patelnię (można dodać troszeńkę masła do marchewki, aby beta-karoten lepiej się przyswoił, ale nie trzeba, gdyż olej jest już dobry do rozpuszczenia witamin). Po niedługim czasie, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plastry cebulę oraz umyte i pokrojone w plastry pomidory. Por myjemy, kroimy na małe krążki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy kukurydzę. Doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz majerankiem. Na całości kładziemy szprotki, które lekko osączamy z sosu pomidorowego, lecz nie całkiem. Dodajemy jeszcze maleńkie ruloniki szynki. Całość chwilę pichcimy, po czym dodajemy jajka rozkłócone z pieprzem ziołowym. Zalewamy nimi zawartość patelni i odczekujemy, aż się zetną. Przewracamy na drugą stronę (można to zrobić tak: nadstawić talerzyk nad patelnię i po prostu zrobić tak, aby fritatta "wyszła" z patelni na talerz , po cyzm ją obrócić) i smażymy, aż będzie dobrze ścięta i aż będzie miała złocisty kolorek.