Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jaglana frittata z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Smaczna, zdrowa i sycąca frittata z kaszą jaglaną, warzywami i żółtym serem. doskonale smakuje z lekką sałatką

Jaglana frittata z warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaglana frittata z warzywami

 

 

Sposób przygotowania:

Jaglana frittata z warzywami
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Wbić jajka (na zdjęciu 4, bo piąte dodałam po wymieszaniu masy z warzywami. 4 byłoby za mało). Doprawić solą i pieprzem białym. Dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydze osączyć. Dodać do kaszy, wymieszać. Paprykę obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Dymki ze szczypiorkiem umyć, osuszyć i pokroić. Całość przesmażyć lekko na patelni z łyżką oleju i wystudzić. Różyczki brokułu posiekać. Dodać całość do masy. Wymieszać. Na patelnię (użyłam takiej do naleśników, najłatwiej później zsunąć całość na talerz) wlać połowę masy, smażyć 5 minut na średnim ogniu. Następnie zsunąć na talerz, przykryć patelnią i szybko przewrócić. Dosmażyć 2-3 minuty. W międzyczasie przygotować sałatkę: sałaty umyć, osuszyć i poszarpać, wrzucić do miski. Dodać kiełki, posiekany szczypiorek, obranego ogórka i rzodkiewkę pokroić w kostkę i dorzucić do reszty. Zrobić sos: olej zmieszać z octem, miodem, doprawić solą i pieprzem i wymieszać dokładnie. Polać sałatkę i zamieszać. Gorącą frittatę pokroić na trójkąty i podawać z sałatką
Jaglana frittata z warzywami
Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić. Wbić jajka, doprawić
Jaglana frittata z warzywami
Ser żółty zetrzeć na tarce, kukurydze osączyć. Dodać do kaszy, wymieszać.
Jaglana frittata z warzywami
Dodać posiekane brokuły, przesmażoną paprykę z dymką i zamieszać
Jaglana frittata z warzywami
w międzyczasie przygotować sałatkę z miodowym sosem