Sposób przygotowania:
Galantyna z kurczaka 2
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z wszelkich "piór". Luzujemy kurczaka - oddzielamy skórę od mięsa. Zrobiłam filmik niej więcej jak to zrobić, mam nadzieję że będzie pomocny http://www.youtube.com/watch?v=CWLrJGFQvE0 Skórę nacieramy solą i pieprzem,odstawiamy. Mięso kurczaka oddzielamy od kości,mielimy w maszynce. Papryki przecinamy na pół ( wzdłuż), pozbywamy się nasion,następnie kroimy w kostkę - dodajemy do mięsa. Cebulę obieramy kroimy także w kostkę - dodajemy do mięsa razem z jajkiem, bułką tartą i przyprawiamy solą i pieprzem młotowatym z kolendrą. Farsz mieszamy aby składniki zostały równomiernie rozprowadzone. Przegotowujemy skórę do nadziania. wszelkie dziury tj szyjka od skrzydełek i nóżek"zaklejamy" wykałaczkami. Napełniamy farszem skórę, nitką z igłą zaszywamy "brzuch" nacieramy całość masłem i papryką słodką.Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez pierwsze 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180*C, następnie zmniejszamy temperaturę do 140*C i pieczemy jeszcze 90 minut. podczas pieczenia przelewamy galantynę kilka razy wytapianym tłuszczem. po wyciągnięciu, usuwamy wykałaczki, nitkę, która pociągnięta od początku zostaje usunięta w całości. Podajemy, kroimy w plastry. Galantyna jest także doskonała na zimno, podana do chleba.