Sposób przygotowania:
Galareta drobiowa
Do garnka wlewamy wodę 2,5 litra może nawet 3 bo udka muszą być zalane wodą. W każdym bądź razie po zagotowaniu zostaje 2,5 wywaru . wkładamy umyte ćwiartki z kurczaka . Dodajemy warzyw ( seler , por i pietruszkę , marchewkę ). Wrzucamy ziele i listek laurowy .Gotujemy do momentu Az mięsko będzie miękkie ( gotowałam 2 godziny ). Przecedzamy rosół. Obieramy ostudzone mięsko kroimy w małe kawałki. Żelatynę wsypujemy do szklanki i zalewamy zimna woda tak 70 ml , mieszamy do zgęstnienia. Teraz wkładamy do mikrofali żeby się rozpuściła. Rozpuszczoną dodajemy do rosołu i mieszamy . Teraz wkładamy mięso nadal mieszając i wlewamy dopiero ocet winny . Do szklanego naczynia lub kubeczków co tam macie pod ręką wkładamy na dno pokrojoną w plasterki marchewkę i kładziemy łyżką najlepiej taką wazowa mięso z rosołem tak do połowy . Teraz kładziemy marchewkę w plasterkach i zakrywamy mięsem i dolewamy do końca rosół . Zostawiamy do ostygnięcia a potem wstawiamy do lodówki aby zastygła .