SUPERPRZEPIS

Galareta drobiowa - zimne udka

  • 17
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19
Galareta drobiowa - zimne udka Więcej zdjęć (5)

Pyszna galareta drobiowa, można podając pokropić ją sosem sojowym lub tradycyjnie octem.

Składniki:

Galareta drobiowa - zimne udka

 

  • 4 duże udka kurczaka ( około 1,6 kg)
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • ½ przypieczonej cebulki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 6-7 kulek ziela angielskiego
  • Około 20 ziarenek pieprzu
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • Puszka groszku zielonego
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Żelatyna na 2 i ½ l wody

 

Sposób przygotowania:

Galareta drobiowa - zimne udka
Zaczynam od ugotowania rosołu, gotuję go tak samo jak każdy inny rosół. Myję dokładnie mięso i zalewam wodą, gotuję powoli, ściągając w międzyczasie ewentualne „szumy” , po godzinie dodaję przyprawy oraz umyte i obrane warzywa. Solę do smaku.



Kiedy warzywa są dość miękkie wyciągam je i odkładam, mięso gotuję dalej do momentu aż samo odchodzi od kości. Wtedy je wyciągam i studzę. Następnie obieram ze skórki , kości i chrząstek. ( piesek zadowolony) i kroję drobniutko. Rosół przecedzam , uzupełniam wrzącą wodą do około 2 i pół litra. Odlewam do garnuszka jakieś 250 ml i rozpuszczam w nim żelatynę. Jak jest całkowicie rozpuszczona mieszam z pozostałym rosołem.



Groszek konserwowy przelewam na sitku i odcedzam . Jajka kroję w plastry, umytą i osuszoną natkę siekam. Marchew i pietruszkę kroję w ozdobne plasterki. Układam w jednorazowych pojemniczkach, najpierw jajka, listek natki i groszek, plasterki warzyw na spód i po bokach, na to układam pokrojone mięso, całość zalewam rosołkiem. Można posypać dodatkowa natką.



Zostawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie zakładam przykrywki i układam do lodówki w celu stężenia.



Z tej porcji wyszło mi 12 pojemniczków o poj. 250 ml, zostało trochę rosołu wiec zalałam same warzywa z groszkiem i jajkiem:)
Galareta drobiowa - zimne udka
Zaczynam od ugotowania rosołu, gotuję go tak samo jak każdy inny rosół. Myję dokładnie mięso i zalewam wodą, gotuję powoli, ściągając w międzyczasie ewentualne „szumy"
Galareta drobiowa - zimne udka
Kiedy warzywa są dość miękkie wyciągam je i odkładam, mięso gotuję dalej do momentu aż samo odchodzi od kości. Wtedy je wyciągam i studzę. Następnie obieram ze skórki , kości i chrząstek.
Galareta drobiowa - zimne udka
Układam w jednorazowych pojemniczkach najpierw jajka, listek natki i groszek, plasterki warzyw na spód i po bokach, na to układam pokrojone mięso, całość zalewam rosołkiem. Można posypać dodatkowa natką
Galareta drobiowa - zimne udka
Zostawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie zakładam przykrywki i układam do lodówki w celu stężenia.