Sposób przygotowania:
Galareta drobiowa
Udka dokładnie myjemy wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Do gotujących się udek dodajemy obrana marchewkę, seler, pietruszkę, cebule, liście laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu gotujemy rosół. Mięso ma być bardzo miękkie, rozpadające się od kości. Ugotowane udka studzimy i obieramy. Następnie mięso kroimy na drobniejsze części i mieszamy z czosnkiem zgniecionym przez praskę. Do kubeczków kroimy w kostkę lub w plasterki ugotowaną marchewkę dodajemy po listku natki pietruszki na koniec dajemy pokrojone mięso. Rosół przecedzamy przez sito i zagotowujemy. Dodajemy żelatynę zgodnie z opisem na opakowaniu, mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Ewentualnie przyprawiamy sola i pieprzem. Każdy kupeczek zalewamy rosołem i pozostawiamy do wystudzenia po czym wkładamy do lodówki. Podajemy z pieczywem w towarzystwie octu lub przyprawy maggi. Smacznego.