Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Galaretka drobiowa na włoską nutę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Galaretka z udka kurczaka doprawiona trochę inaczej. Dziś padło na udawany włoski smak - po prostu były w lodówce oliwki :)

Galaretka drobiowa na włoską nutę Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Galaretka drobiowa na włoską nutę

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka drobiowa na włoską nutę
Warzywa obrać, umyć i osuszyć. Opiec na rumiano na suchej patelni. Ułożyć w garnku razem z mięsem i przyprawami. Zalać wodą. Dodać gałązki maggi i połowę tymianku. Lekko posolić .Gotować wywar - powinien odparować o połowę. Wyjąć mięso i warzywa. Przecedzić wywar, doprawić maggi , pieprzem mielonym , czosnkiem roztartym z odrobiną soli . W ¼ szklanki zimnej wody namoczyć żelatynę , a potem rozpuścić ją w gorącym rosole . Mięso obrać ze skórek, chrząstek i kości.Drobno pokroić .Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić w plasterki. W pojemniczku ułożyć na dno plasterki marchewki, oliwki i posypać natka pietruszki i tymianku, a potem mięso . Zalać rosołem z żelatyną . Zostawić do ostygnięcia i następnie wstawić do lodówki by zakrzepły.Podawać do nich sok z cytryny lub ocet zależnie od upodobań .* Warzywa użyć na sałatkę.
Galaretka drobiowa na włoską nutę
Ugotować zwykły rosół z kurczaka i opieczonych warzyw
Galaretka drobiowa na włoską nutę
Wyjąć mięso i warzywa a rosół przecedzić
Galaretka drobiowa na włoską nutę
Rozdrobnić mięso i część warzyw i zmieszać z pokrojonymi oliwkami
Galaretka drobiowa na włoską nutę
Mieso na galaretke zalać rosołem z namoczona w nim żelatyną ( doprawionym)