kwiatula

kwiatula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

galaretka drobiowa z zeberkiem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

łatwa i bardzo smaczna polecam!

galaretka drobiowa z zeberkiem

Składniki:

galaretka drobiowa z zeberkiem

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 1/2 kg zeberek
  • włoszczyzna suszona 100gr
  • 1łyzka przyprawy np kucharek
  • 1-2 kostki wołowe np winiary
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • puszka groszku konserwowego
  • zielona cebulka
  • opakowanie zelatyny 50g na 2,5l.wywaru bez gotowania
  • dodatkowo 12-14 miseczek na 150-200ml poj./u mnie pojemniczki po lodach :-)

 

 

 

Sposób przygotowania:

galaretka drobiowa z zeberkiem
Mięsa umyc i zalac zimna wodą ,dodac włoszczyznę ,przyprawy -gotowac na małym ogniu do miekkosci.Po ugotowanu wyciągnac mięso ,wywar przecedzic. Mięso obrac z kosci ,podzielic na mniejsze kawałki .W miseczkach rozłozyc po równo: mieso, jarzynkę odcedzoną z wywaru ,groszek oraz pokrojone ugotowane jajka. Posypac pokrojoną drobno cebulką. 2litry wywaru zagotowac, rozpuscic /dokładnie mieszając/ zelatynę. Gotowy wywar wlac do miseczek odstawic w chłodne miejsce. Mozna udekorowac swiezą natką lub koperkiem.Smacznego!