rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Galaretka z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najbardziej znana przystawka

Galaretka z kurczaka

Składniki:

Galaretka z kurczaka

 

  • 1 kurczak(bez skrzydełek i szyjki)
  • kostka rosołowa z obniżoną zawartością tłuszczu
  • 4 duże marchewki
  • żelatyna(ilość zależy od tego ile mamy płynu-ja boire zawsze troszke wiecej)
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ocet
  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Galaretka z kurczaka
Kurczaka umyć,oczyśćić,zdjąć skórę.Włozyć do garnka,zalać wodą i dodać kostkę rosołową.Na sam koniec dodajemy oczyszczone całe marchewki.Gotujemy ok.1,5-2 godziny,aż mięso i marchew będą miekkie.Wyjmujemy mieso i warzywa,studzimy.Wywar przecedzamy,gotujemy i meszamy odpowiednią ilość żelatyny i lekko zakwaszamy octem(w\g uznania).Studzimy zalewę,można zrobić próbę wylewając odrobinę zalewy na talerzyk studząc i wkładając do lodówki,wtedy wiadomo czy galaretka ma odpowiednią gęstość.Zimne mięso oczyścić z kości i drobno pokroić.Marchewki i jajka pokroić w plasterki.W salaterkach układać plasterki marchwi i jajek na to układać mięso i zalewać ostudzoną zalewą.Zimne wstawiać do lodówki na kilka godzin do stężenia galaretki.