Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Galaretka z nóżek cielęcych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Oczyszczone i umyte nóżki włożyć do garnka, zalać sześcioma szklankami gorącej

Galaretka z nóżek cielęcych

Składniki:

Galaretka z nóżek cielęcych

 

  • 2 nóżki cielęce

 

  • 30 dag wołowiny bez kości (mogą też być same nóżki lub gicz cielęca)

 

  • 2 marchewki

 

  • mały kawałek selera

 

  • pietruszka

 

  • 2 średniej wielkości cebule

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Galaretka z nóżek cielęcych
Oczyszczone i umyte nóżki włożyć do garnka, zalać sześcioma szklankami gorącej wody, gotować na małym ogniu przez godzinę. Do dać wołowinę i przyprawy, gotować następną godzinę. Na koniec włożyć jarzyny, doprawić do smaku solą i pieprzem gotować jeszcze przez 1,5 godz., aż mięso i jarzyny będą miękkie. Żelatynę moczyć 30 min w połowie szklanki zimnej przegotowanej wody. Wyjąć mięso i jarzyny z wywaru, a wywar przecedzić przez gęste sitko. Dodać do gorącego wywaru spęczniałą żelatynę i, mieszając, całkowicie rozpuścić. Doprawić solą i pieprzem, wystudzić. Mięso drobno pokroić, marchewkę pociąć na talarki, włożyć do stygnącej galarety, po 30 min całość przełożyć do małych miseczek i wstawić do lodówki. Przed podaniem wyłożyć (do góry dnem) na półmisek, przybrać listka mi sałaty, cząstkami cytryny i natką pietruszki. Podawać z dodatkiem soku cytrynowego (octu) lub chrzanu.