mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Garus wg Mychy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

To typowo śląska potrawa świąteczna :) Zamiast ziemniaków można użyć kluseczek ziemniaczanych.

Garus wg Mychy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Garus wg Mychy

 

  • suszone śliwki - 30 dekagramów
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • jabłka suszone - 5 dekagramów
  • piernik miodowy - 5 dekagramów
  • gruszki suszone - 5 dekagramów
  • cynamon - 1 łyżka
  • rodzynki - 5 dekagramów
  • ziemniaki - 80 dekagramów
  • cukier - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Garus wg Mychy
Ziemniaki obieram, myję i gotuję we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Umyte i namoczone suszone owoce gotuję do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły wraz z rodzynkami. Wody wlewam tyle, aby owoce były przykryte. Miękkie owoce przecieram przez sito lub miksuję blenderem. Mieszam z wywarem własnym, dodaję rozkruszony piernik, cukier, cynamon do smaku, chwilę jeszcze gotuję, aż piernik rozmoczy się całkowicie. Potrawę zagęszczam niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, ponownie doprowadzam do zagotowania i zdejmuję z ognia. W czasie gotowania potrawę ciągle mieszam, aby nie przypaliła się. Ziemniaki po ugotowaniu odcedzam, przekładam do głębokiej salaterki, następnie zalewam je przygotowanym przecierem i podaję.
Garus wg Mychy
Namoczone owoce gotuję, miksuję i dodaję do nich rozkruszony piernik
Garus wg Mychy
Na talerze rozkładam ugotowane ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki