Sposób przygotowania:
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy
1. Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić na kawałki. Ogórek cienko obrać, pokroić na plastry. Z papryki usunąć pestki i pokroić ją na cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w ósemki. 2. Rozdrobnione warzywa umieścić garnku, dodać ocet winny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, cukier (opcjonalnie zioła prowansalskie) i pokruszony chleb, zmiksować blenderem na gładko. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta rozrzedzić ją ok. 1/3-1/4 szklanki bardzo zimnej, przegotowanej wody. 3. Przygotowaną zupę wstawić do lodówki na minimum 1,5-2 godziny, do mocnego schłodzenia. Rozlać do miseczek, skropić oliwą i oprószyć grubo mielonym, czarnym pieprzem.