olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 180
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój sprawdzony sposób na sycący i orzeźwiający obiad w upalne dni. Ten chłodnik jest pełen witamin i jest łaskawy dla naszej sylwetki.

Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy

Składniki:

Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy

 

  • 1 kg dojrzałych i mięsistych pomidorów,
  • mała cebula (najlepiej cukrowa),
  • strąk czerwonej papryki,
  • pół dużego ogórka wężowego,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • kromka pszennego chleba bez skóry,
  • łyżka białego octu winnego,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • ok. 1/3 szklanki zimnej wody do rozrzedzenia,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz,
  • opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich.

Sposób przygotowania:

Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy
1. Wszystkie warzywa umyć, osuszyć. Z pomidorów zdjąć skórę, pokroić na kawałki. Ogórek cienko obrać, pokroić na plastry. Z papryki usunąć pestki i pokroić ją na cząstki. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę pokroić w ósemki. 2. Rozdrobnione warzywa umieścić garnku, dodać ocet winny, oliwę z oliwek, sól, pieprz, cukier (opcjonalnie zioła prowansalskie) i pokruszony chleb, zmiksować blenderem na gładko. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta rozrzedzić ją ok. 1/3-1/4 szklanki bardzo zimnej, przegotowanej wody. 3. Przygotowaną zupę wstawić do lodówki na minimum 1,5-2 godziny, do mocnego schłodzenia. Rozlać do miseczek, skropić oliwą i oprószyć grubo mielonym, czarnym pieprzem.