Sposób przygotowania:
Genialna chalka
Mleko podgrzac i wlac do miski, dodac rozdrobnione drozdze, cukier, sol i jajko. Wszystko dobrze roztrzepac trzepaczka. Do drugiej duzej miski wsypac make i jednym szybkim ruchem wlac mleko z roztrzepanymi drozdzami (dodac natychmiast, nie czekamy az rozczyn urosnie). Dodac miekkie maslo i starta skorke z cytryny oraz aromat i kto lubi ten dodaje jeszcze rodzynki, dobrze wyrobic. Wyrabiac tak dlugo, az ciasto bedzie odchodzic od reki(jesli trzeba to dodac troche wiecej maki). Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 1,5-2 godzin. Po tym czasie ciasto znowu krotko wyrobic, uformowac 2 chalki. Posmarowac je jajkiem roztrzepanym z sola i cukrem i obsypac platkami migdalowymi , wlozyc je do keksowki wylozonej papierem do pieczenia i odstawic na 30 min. Piekarnik nagrzac do temp. 200 stopni. Chalki wlozyc do piekarnika i temp. zmniejszyc do 180 stopni, piec ok.45 min. Mnie najlepiej smakuja kromki chalki posmarowane tylko maslem. Moje dziecko uwielbia je z dzemem truskawkowym. Dodam zdjecia na forum, bo chalke ta robilam nie tylko z rodzynkami ale tez z dzemem brzoskwiniowym i brzoskwiniami oraz z nutella.
jovi
msewka
iwi69
grazka
Jojo
luna
Jojo, staralam sie zaplatac tak jak warkocz-tylko, ze mialam 4 pasma a nie 3. Naprawde warto ja zrobic, jest pyszna. Ja jestem juz uzalezniona:)
Sarenka
góralka
Natala1210
olimpia200
kinga