luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Genialna chalka

  • 11
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Jestem pelna zachwytu dla tej najlepszej pod sloncem chalki.

Genialna chalka

Składniki:

Genialna chalka

 

  • 500 gram maki pszennej
  • 250 ml. cieplego mleka
  • 50 gram cukru
  • 21 gram swiezych drozdzy
  • 75 gram miekkiego masla
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 jajko
  • 1/2 lyzeczki skorki startej z cytryny
  • 3 krople aromatu migdalowego
  • Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 4 lyzki platkow migdalowych
  • 100 gram rodzynek (kto lubi)
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 1/4 lyzeczki soli

Sposób przygotowania:

Genialna chalka
Mleko podgrzac i wlac do miski, dodac rozdrobnione drozdze, cukier, sol i jajko. Wszystko dobrze roztrzepac trzepaczka. Do drugiej duzej miski wsypac make i jednym szybkim ruchem wlac mleko z roztrzepanymi drozdzami (dodac natychmiast, nie czekamy az rozczyn urosnie). Dodac miekkie maslo i starta skorke z cytryny oraz aromat i kto lubi ten dodaje jeszcze rodzynki, dobrze wyrobic. Wyrabiac tak dlugo, az ciasto bedzie odchodzic od reki(jesli trzeba to dodac troche wiecej maki). Odstawic pod przykryciem w cieple miejsce na 1,5-2 godzin. Po tym czasie ciasto znowu krotko wyrobic, uformowac 2 chalki. Posmarowac je jajkiem roztrzepanym z sola i cukrem i obsypac platkami migdalowymi , wlozyc je do keksowki wylozonej papierem do pieczenia i odstawic na 30 min. Piekarnik nagrzac do temp. 200 stopni. Chalki wlozyc do piekarnika i temp. zmniejszyc do 180 stopni, piec ok.45 min. Mnie najlepiej smakuja kromki chalki posmarowane tylko maslem. Moje dziecko uwielbia je z dzemem truskawkowym. Dodam zdjecia na forum, bo chalke ta robilam nie tylko z rodzynkami ale tez z dzemem brzoskwiniowym i brzoskwiniami oraz z nutella.