Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 440]

Gęś po Piłsudsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Brytyjczycy mają ''Beef Wellington'' danie nazwane na cześć ich narodowego bohatera księcia Wellington, a ja na obiad 11 listopada proponuję ''gęś po Piłsudsku'' na cześć naszego bohatera, spróbujcie i oceńcie.

Gęś po Piłsudsku  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gęś po Piłsudsku

 

  • 2 połączone skórą piersi z gęsi owsianej
  • 90g szynki długo dojrzewającej
  • 200g kurek
  • 2-3 suszone smardze(lub oliwa truflowa)
  • mała cebula
  • majeranek
  • CIASTO:
  • 150g mąki
  • 150g masła
  • 70ml wody

Sposób przygotowania:

Gęś po Piłsudsku
Z mąki, wody i masła przygotuj ciasto francuskie. Gęś natnij od strony skóry a od strony mięsa oprósz majerankiem i pieprzem(nie sól), pierś złóż na pół i zszyj krawędzie skóry tak aby zamknąć w środku całe mięso, tak powstałą roladę zrumień na patelni(od czasy do czasu odlej nadmiar wytapianego tłuszczu). Na kawałku foli rozłóż plasterki szynki i zawiń w nie gęś, mięso powinno chłodzić się w zamrażarce przez 30min, w międzyczasie na niewielkiej ilości gęsiego tłuszczu podsmaż cebulę, pieczarki i pokruszone smardze całość dobrze dopraw solą. Na płat ciasta francuskiego wyłóż dokładnie schłodzone grzyby, gęś zawiń w ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stop i piecz 30min(gęś powinna mieć w środku 62stop) przed podaniem posyp solą.
Gęś po Piłsudsku
Podsmażoną gęś zawiń w plastry szynki i odstaw do zamrażarki.
Gęś po Piłsudsku
Na płacie ciasta rozsmaruj grzyby i zawiń w nie gęś.
Gęś po Piłsudsku
Gotową gęś piecz 30 min w 170 stopniach.
Gęś po Piłsudsku
Upieczoną gęś odstaw na 15min żeby odpoczeła.