Sposób przygotowania:
Gęś po Piłsudsku
Z mąki, wody i masła przygotuj ciasto francuskie. Gęś natnij od strony skóry a od strony mięsa oprósz majerankiem i pieprzem(nie sól), pierś złóż na pół i zszyj krawędzie skóry tak aby zamknąć w środku całe mięso, tak powstałą roladę zrumień na patelni(od czasy do czasu odlej nadmiar wytapianego tłuszczu). Na kawałku foli rozłóż plasterki szynki i zawiń w nie gęś, mięso powinno chłodzić się w zamrażarce przez 30min, w międzyczasie na niewielkiej ilości gęsiego tłuszczu podsmaż cebulę, pieczarki i pokruszone smardze całość dobrze dopraw solą. Na płat ciasta francuskiego wyłóż dokładnie schłodzone grzyby, gęś zawiń w ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170stop i piecz 30min(gęś powinna mieć w środku 62stop) przed podaniem posyp solą.
Alex_M
anemon
na jego cześć.