Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Gęś z kapustą

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gęś podzielić na porcje, natrzeć 2 łyżeczkami soli i 1/4 łyżeczki pieprzu.

Gęś z kapustą

Składniki:

Gęś z kapustą

 

  • gęś o wadze 4 kg
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szkl posiekanej cebuli
  • 2,5 kg poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 2 starte kwaśne jabłka

Sposób przygotowania:

Gęś z kapustą
Gęś podzielić na porcje, natrzeć 2 łyżeczkami soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Wkładkę do gotowania na parze włożyć do brytfanny, ułożyć kawałki gęsi na wkładce. Wstawić do piekarnika o temp 180 st. Piec aż będzie prawie miękka (ok 2 godzin). Zlać 6 łyżek tłuszczu spod gęsi do szerokiego, płaskiego garnka. Rozgrzać, włożyć kapustę i cebulę, dusić na małym ogniu 20 minut mieszając kilkakrotnie. Dodać jabłka, pozostałą sól i pieprz. Wymieszać. Ułożyć pieczone kawałki gęsi na kapuście, przykryć, dusić dalszą godzinę na małym ogniu. Podawać z ziemniakami puree lub z wody.