Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gęsia szyja na gorąco

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać na gorąco, polaną sosem z duszenia.

Gęsia szyja na gorąco

Składniki:

Gęsia szyja na gorąco

 

  • skórka z gęsiej szyi
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • podroby z gęsi
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • szklanka mocnego rosołu
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • szczypta cukru, solo, pieprz

Sposób przygotowania:

Gęsia szyja na gorąco
Szyję z gęsi umyć, osączyć i natrzeć solą. Utrzeć masło
z żółtkiem, dodać roztarty czosnek i drobno pokrojone podroby. Stale ucierając dodać sól, majeranek, cukier i natkę pietruszki.
Z białka ubić pianę dodać bułkę tartą i wymieszać z masą mięsną (jeżeli farsz jest rzadki dodać jeszcze bułkę tartą). Farszem nadziać szyję, zaszyć z obu stron włożyć do rondla zalać rosołem i winem.. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Przed podaniem można obsmażyć na maśle.