Sposób przygotowania:
Gęsia szyja na gorąco
Szyję z gęsi umyć, osączyć i natrzeć solą. Utrzeć masło
z żółtkiem, dodać roztarty czosnek i drobno pokrojone podroby. Stale ucierając dodać sól, majeranek, cukier i natkę pietruszki.
Z białka ubić pianę dodać bułkę tartą i wymieszać z masą mięsną (jeżeli farsz jest rzadki dodać jeszcze bułkę tartą). Farszem nadziać szyję, zaszyć z obu stron włożyć do rondla zalać rosołem i winem.. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Przed podaniem można obsmażyć na maśle.
z żółtkiem, dodać roztarty czosnek i drobno pokrojone podroby. Stale ucierając dodać sól, majeranek, cukier i natkę pietruszki.
Z białka ubić pianę dodać bułkę tartą i wymieszać z masą mięsną (jeżeli farsz jest rzadki dodać jeszcze bułkę tartą). Farszem nadziać szyję, zaszyć z obu stron włożyć do rondla zalać rosołem i winem.. Dusić pod przykryciem około 1 godziny. Przed podaniem można obsmażyć na maśle.