Smakowite Jadło

Smakowite Jadło

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 31]

Gęsina w majeranku pieczona z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gęsina, którą przygotowałam w tym roku jest wyborna w smaku - cudownie soczysta i delikatna zarazem, z idealnie chrupiącą skórką. Podczas pieczenia w całym domu unosił się obłędny aromat majeranku oraz pieczonych jabłek.

Gęsina w majeranku pieczona z jabłkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Gęsina w majeranku pieczona z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Gęsina w majeranku pieczona z jabłkami

Marynowanie

Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i nacieramy dużą ilością majeranku. Chłodzimy w lodówce min. 1 godz. a najlepiej całą noc.

Pieczenie

Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i nacieramy dużą ilością majeranku. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godz.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200'C. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki i razem z jabłkami oraz ząbkami czosnku przekładamy do naczynia do zapiekania. Całość doprawiamy majerankiem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem a następnie zalewamy gęsim tłuszczem i mieszamy. Na tak przygotowane jabłka układamy piersi z gęsi, przykrywamy i pieczemy ok. 45 min. Następnie obniżamy temp. do 180'C i pieczemy kolejne 45 min.

W czasie pieczenia kilkakrotnie podlewamy gęsinę powstałym sosem a na 15-20 min. przed końcem zapiekamy gęś na górnym poziomie piekarnika - z włączoną funkcją grilla (bez przykrywki), aby uzyskać chrupiącą skórkę.

Gęsina w majeranku pieczona z jabłkami
Pierś z gęsi myjemy, osuszamy i nacieramy solą
Gęsina w majeranku pieczona z jabłkami
Osoloną pierś z gęsi dokładnie obtaczamy w majeranku
Gęsina w majeranku pieczona z jabłkami
Pokrojone jabłka oraz cebulę doprawiamy sporą ilością majeranku, rozmarynu i czosnku.
Gęsina w majeranku pieczona z jabłkami
Całość zalewamy gęsim tłuszczem i mieszamy.
Gęsina w majeranku pieczona z jabłkami
Na przygotowanych wcześniej jabłkach układamy gęś.