Sposób przygotowania:
Gęsina w majeranku pieczona z jabłkamiMarynowanie
Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i nacieramy dużą ilością majeranku. Chłodzimy w lodówce min. 1 godz. a najlepiej całą noc.
Pieczenie
Piersi z gęsi dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solidnie solą oraz pieprzem i nacieramy dużą ilością majeranku. Chłodzimy w lodówce ok. 1 godz.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200'C. Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki i razem z jabłkami oraz ząbkami czosnku przekładamy do naczynia do zapiekania. Całość doprawiamy majerankiem, rozmarynem, czosnkiem niedźwiedzim, solą oraz pieprzem a następnie zalewamy gęsim tłuszczem i mieszamy. Na tak przygotowane jabłka układamy piersi z gęsi, przykrywamy i pieczemy ok. 45 min. Następnie obniżamy temp. do 180'C i pieczemy kolejne 45 min.
W czasie pieczenia kilkakrotnie podlewamy gęsinę powstałym sosem a na 15-20 min. przed końcem zapiekamy gęś na górnym poziomie piekarnika - z włączoną funkcją grilla (bez przykrywki), aby uzyskać chrupiącą skórkę.
Magdalena88
Smakowite Jadło
Dziękuję i polecam wypróbować, bo smak zachwyca :)
Marika-
Smakowite Jadło
Dziękuję :)