Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1503]

Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jesienią coraz częściej sięgamy po treściwe i syte dania. Takim daniem jest właśnie ta zupa, bardzo gęsta i syta. Jak przygotujecie tą zupę, to już nie potrzeba drugiego dania. Najlepiej smakuje bardzo gorąca ze świeżym chrupiącym pieczywem. Polecam.

Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem

Składniki:

Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Gęsta zupa z fasolą, ziemniakami i boczkiem
1. Cebule i czosnek należy obrać, następnie razem z boczkiem pokroić w małą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę, a fasolkę dokładnie odsączyć z zalewy.

2. Następnie na patelni rozgrzać olej, najpierw wrzucić cebulę z czosnkiem i przesmażyć lekko rumieniąc. Następnie przełożyć do garnka, a na patelni przesmażyć ziemniaki, przesmażone dać do cebuli i czosnku, na koniec zrumienić boczek i wrzucić go z całym tłuszczem do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i zalać gorącą wodą i gotować do miękkości wszystkich składników.

3. Na koniec do zupy dodać koncentrat pomidorowy, fasolkę, gotować jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawami.

4. Zupę należy podawać bardzo gorącą. Smacznego.



Rada: Przypraw używamy dowolnych, ja użyłam gotowej mieszanki w które w skład wchodzą: majeranek, tymianek, kminek, kolendra, papryka słodka, czosnek, papryka słodka, kurkuma.  

Tagi:

zupa warzywa