Sposób przygotowania:
Zupa zacierkowa z boczkiem i ziemniakami
Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez ok. 20 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Kładziemy na patelnię dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy i dodajemy do zupy.
Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na zacierkę łączymy. Formujemy kluseczki. Po 5 minutach od wrzucenia ziemniaków dodajemy do zupy.
Gotujemy ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem.
Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na zacierkę łączymy. Formujemy kluseczki. Po 5 minutach od wrzucenia ziemniaków dodajemy do zupy.
Gotujemy ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem.
Jagoda.L