Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Zupa zacierkowa z boczkiem i ziemniakami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa. Dzięki zacierkom napełni niejeden pusty żołądek. Często robię ją na obiad w sezonie jesienno-zimowym.

Zupa zacierkowa z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

Zupa zacierkowa z boczkiem i ziemniakami

 

zacierki

Sposób przygotowania:

Zupa zacierkowa z boczkiem i ziemniakami
Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy przez ok. 20 minut. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Kładziemy na patelnię dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy i dodajemy do zupy.

Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Składniki na zacierkę łączymy. Formujemy kluseczki. Po 5 minutach od wrzucenia ziemniaków dodajemy do zupy.

Gotujemy ok. 10 minut. Zabielamy śmietaną. Solimy, pieprzymy i doprawiamy majerankiem.

Tagi:

ziemniaki