Sposób przygotowania:
Gołąbki
Kapuste wkładamy do garnka z gorącą wodą i stawiamy na gaz. Kapuste nie gotujemy tylko parzymy i zdejmujemy pokolej liście. Ryż gotujemy. Gdy mamy ryż ugotowany odstawiamy do ostygniecia i mieszamy razem z miesem mielonym, doprawiamy sola i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładamy na sparzone liście. Z liści kapusty odcinamy grubszą część i nakładamy farsz od strony z której odcinalismy grubszy koniec i zawijamy, boki liści wciskamy do środka i mamy zrobionego gołąbka. Blaszke natłuszczamy margaryną i układamy gołabki. Sos pomidorowy rozgrzewamy na gazie dolewając tyle wody aby powstał sos i doprawiamy. Takim sosem polewamy gołabki i przykrywamy liśćmi kapusty. Wkładamy do piekarnika w temp.180 c i pieczemy do czasu aż gołąbki będą zarumienione i gotowe. Po upieczeniu gołąbki można polać sosikiem pomidorowym lub keczupem. Smacznego