Sposób przygotowania:
Gołabki
Zagotowujemy 3 litry wody z 2 łyżkami soli. Kapustę myjemy i wykrawywamy z niej środek. Wrzucamy do kipiącej wody. Gotujemy na małym ogniu stopniowo odrywając miękkie już liście. Ugotowane liście kładziemy na kupkę. Farsz: Zagotować 2 litry wody z 2 łyzkami soli. Do wrzącej wody wsypać ryż. Gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Odcedzić. W ten sam sposób ugotować kaszę gryczaną. Kiełbasę pokroić w kostkę. niektórzy kiełbasę smażą lub gotuję, ja wrzucam surową. Ryż, kaszę, kiełbasę wymieszać ze sobą. Przyprawić pieprzem. Na liście kapusty wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Układamy w brytfance. Zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy smalec i posypujemy łyżeczką kucharka. Pieczemy w zależności od miękkości kapusty. Ja piekłam ok. 4 godziny w temp. 200 st. Smacznego.