mika3008

mika3008

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 204]

Gołabki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Tradycyjne polskie danie w moim wydaniu

Gołabki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołabki

 

  • 1 duża kapusta
  • Farsz:
  • 1/2 kg ryżu
  • 1/2 kg kaszy gryczanej
  • 1/2 kg kiełbasy
  • pieprz, sół do smaku
  • Dodatkowo:
  • kucharek
  • łyżka smalcu

Sposób przygotowania:

Gołabki
Zagotowujemy 3 litry wody z 2 łyżkami soli. Kapustę myjemy i wykrawywamy z niej środek. Wrzucamy do kipiącej wody. Gotujemy na małym ogniu stopniowo odrywając miękkie już liście. Ugotowane liście kładziemy na kupkę. Farsz: Zagotować 2 litry wody z 2 łyzkami soli. Do wrzącej wody wsypać ryż. Gotować do miękkości od czasu do czasu mieszając. Odcedzić. W ten sam sposób ugotować kaszę gryczaną. Kiełbasę pokroić w kostkę. niektórzy kiełbasę smażą lub gotuję, ja wrzucam surową. Ryż, kaszę, kiełbasę wymieszać ze sobą. Przyprawić pieprzem. Na liście kapusty wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Układamy w brytfance. Zalewamy 2 szkl. wody, dodajemy smalec i posypujemy łyżeczką kucharka. Pieczemy w zależności od miękkości kapusty. Ja piekłam ok. 4 godziny w temp. 200 st. Smacznego.
Gołabki
Kapustę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy
Gołabki
Miękkie liście odrywamy i kładziemy na kupkę.
Gołabki
Wykładamy farsz na liście i zwijamy w rulon.
Gołabki
pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok. 4 godziny.