Sposób przygotowania:
Gołąbki
Zaczynamy od ugotowania ryżu(gotujemy go według zaleceń producenta lub według swoich upodobań:))
Przygotowujemy farsz:Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju,cebulę drobniutko kroimy i wrzucamy na patelnię razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim,gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy mieso mielone,mięso podsmażamy razem z cebulą,można dolać odrobinke wody.Mięso łaczymy z ryżem,doprawiamy do smaku przyprawami i przecisnietym przez praske czosnkiem.
Liscie kapusty delikatnie odrywamy,myjemy i zalewamy wrzątkiem.Odcinamy twarde czesci.Na liscie nakładamy farsz,zwijamy liscie, najpierw zakładamy na siebie częsci dłuższe potem któtsze.Do dużego garnka wlewamy wodę(gdzies 2 cm od dna) i wkładamy podkładkę do gołabków. Zwinięte liscie kapusty z farszem układamy w garnku na podkładce.Garnek przykrywamy pokrywką,i zagotowujemy wodę,zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż kapusta zmięknie(nie potrwa to długo,kapusta włoska jest delikatniejsza od zwykłej).W razie koniecznosci dolewamy wode.Gołąbki są doskonałe z sosem pomidorowym,ja zrobiłąm sos pomidorowo-bazyliowy.
Smacznego:)
Przygotowujemy farsz:Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju,cebulę drobniutko kroimy i wrzucamy na patelnię razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim,gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy mieso mielone,mięso podsmażamy razem z cebulą,można dolać odrobinke wody.Mięso łaczymy z ryżem,doprawiamy do smaku przyprawami i przecisnietym przez praske czosnkiem.
Liscie kapusty delikatnie odrywamy,myjemy i zalewamy wrzątkiem.Odcinamy twarde czesci.Na liscie nakładamy farsz,zwijamy liscie, najpierw zakładamy na siebie częsci dłuższe potem któtsze.Do dużego garnka wlewamy wodę(gdzies 2 cm od dna) i wkładamy podkładkę do gołabków. Zwinięte liscie kapusty z farszem układamy w garnku na podkładce.Garnek przykrywamy pokrywką,i zagotowujemy wodę,zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż kapusta zmięknie(nie potrwa to długo,kapusta włoska jest delikatniejsza od zwykłej).W razie koniecznosci dolewamy wode.Gołąbki są doskonałe z sosem pomidorowym,ja zrobiłąm sos pomidorowo-bazyliowy.
Smacznego:)
elzbieta8960
Netka
Netka