Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Gołąbki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne,odrobinkę pikantne gołabki z kapusta włoską

Gołąbki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki

 

  • 2 kapusty włoskie

 

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego(mięsamoże być więcej)

 

  • 2 szklanki ryżu(z czubkiem)

 

  • 2 duże cebule

 

 

  • 2 listki laurowe

 

 

  • lyżeczka ostrej papryki suszonej

 

  • łyżeczka majeranku

 

  • szczypta tymianku

 

 

  • łyżeczka oregano

 

 

  • 1/2 łyżeczki sosu piri-piri

 

  • 1 łyżka sosu Tomato& Worcester table sauce

 

  • 1 łyżka sosu sojowego

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • 1 łyżka Vegety

 

  • podkładka na gołabki do garnka

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki
Zaczynamy od ugotowania ryżu(gotujemy go według zaleceń producenta lub według swoich upodobań:))
Przygotowujemy farsz:Na patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy lub oleju,cebulę drobniutko kroimy i wrzucamy na patelnię razem z listkami laurowymi oraz zielem angielskim,gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy mieso mielone,mięso podsmażamy razem z cebulą,można dolać odrobinke wody.Mięso łaczymy z ryżem,doprawiamy do smaku przyprawami i przecisnietym przez praske czosnkiem.
Liscie kapusty delikatnie odrywamy,myjemy i zalewamy wrzątkiem.Odcinamy twarde czesci.Na liscie nakładamy farsz,zwijamy liscie, najpierw zakładamy na siebie częsci dłuższe potem któtsze.Do dużego garnka wlewamy wodę(gdzies 2 cm od dna) i wkładamy podkładkę do gołabków. Zwinięte liscie kapusty z farszem układamy w garnku na podkładce.Garnek przykrywamy pokrywką,i zagotowujemy wodę,zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu aż kapusta zmięknie(nie potrwa to długo,kapusta włoska jest delikatniejsza od zwykłej).W razie koniecznosci dolewamy wode.Gołąbki są doskonałe z sosem pomidorowym,ja zrobiłąm sos pomidorowo-bazyliowy.
Smacznego:)
Gołąbki
Mieso podsmażamy razem z cebulką,dodajemy przyprawy,i mieszamy z ugotowanym wczesniej ryżem
Gołąbki
Liscie kapusty włoskiej sparzamy wrzątkiem,odcinamy twardą częsć
Gołąbki
Nakłądamy farsz,zwijamy liscie najpierw od strony dłuższej,potem krotszej
Gołąbki
Gołąbki układamy na podkładce do gołąbkow,przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy do miekkosci kapusty