KasiaK

KasiaK

Kuchcik
[Przepisów: 3]

gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

gołąbki które smakują mojemu dziecku

gołąbki bez zawijania

Składniki:

gołąbki bez zawijania

 

  • Składniki:
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 torebeczka ryżu
  • 100g kapusty białej
  • 100ml śmietany 12%
  • 2-3 łyżki mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • pieprz, sól, Vegeta
  • liść laurowy
  • 4 liście kapusty
  • 600ml. wody
  • 2 łyżki oleju

 

 

Sposób przygotowania:

gołąbki bez zawijania
Kapustę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wsypać do niej ryż z torebki i zalać wrzącą wodą i odstawić na 10-15 minut. Tak namoczoną kapustę z ryżem odcedzić i dodać do mięsa mielonego, przyprawić odrobiną Vegety solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Uformować z 8 gołąbków. Na patelni podsmażyć gołąbki aby się lekko przyrumieniły. 4 liście kapust wrzucić do wrzące wody i gotować tak z 10 minut, tak sparzone liście ułożyć na dnie garnka i na nie gołąbki, dolać przegotowaną wodę(szybciej się zagotują) i liść laurowy. Po 15 minutach gotowania dodać koncentrat i gotować kolejne 15-20 minut. Zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną, gotować na małym ogniu tak z 15-20 minut