Sposób przygotowania:
gołąbki bez zawijania
Kapustę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, wsypać do niej ryż z torebki i zalać wrzącą wodą i odstawić na 10-15 minut. Tak namoczoną kapustę z ryżem odcedzić i dodać do mięsa mielonego, przyprawić odrobiną Vegety solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Uformować z 8 gołąbków. Na patelni podsmażyć gołąbki aby się lekko przyrumieniły. 4 liście kapust wrzucić do wrzące wody i gotować tak z 10 minut, tak sparzone liście ułożyć na dnie garnka i na nie gołąbki, dolać przegotowaną wodę(szybciej się zagotują) i liść laurowy. Po 15 minutach gotowania dodać koncentrat i gotować kolejne 15-20 minut. Zaprawić mąką wymieszaną ze śmietaną, gotować na małym ogniu tak z 15-20 minut