Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowy
Kapustę drobną szatkujemy, a następnie parzymy wrzątkiem i dokładnie odcedzamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa dodajemy kapustę, ryż, jajka, cebulę, sól, pieprz do smaku oraz bułkę tartą (taką ilość aby masa nie była za rzadka i można by było formować kotlety). Wyrabiamy masę, formujemy zgrabne kotlety. Obtaczamy w mącę i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Następnie gołąbki przekładamy do garnka. Do 1 l wody dodajemy 2 łyż mąki, 3 łyż koncentratu pomidorowego, przyprawy i dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem gołąbki i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min. Smacznego.