dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Odmiana od tradycyjnych gołąbków.

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowy

 

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 200 g ryżu
  • 1/4 części kapusty (dość dużej główki)
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
  • 3 łyż koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, tymianek, bazylia, liście laurowe
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowy
Kapustę drobną szatkujemy, a następnie parzymy wrzątkiem i dokładnie odcedzamy. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa dodajemy kapustę, ryż, jajka, cebulę, sól, pieprz do smaku oraz bułkę tartą (taką ilość aby masa nie była za rzadka i można by było formować kotlety). Wyrabiamy masę, formujemy zgrabne kotlety. Obtaczamy w mącę i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Następnie gołąbki przekładamy do garnka. Do 1 l wody dodajemy 2 łyż mąki, 3 łyż koncentratu pomidorowego, przyprawy i dokładnie mieszamy. Zalewamy sosem gołąbki i gotujemy na wolnym ogniu ok 40 min. Smacznego.
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowy
Kapustę oczyszczamy, a następnie drobno szatkujemy.
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowy
Mięso mieszamy z ryżem, kapustą i pozostalymi składanikami.
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowy
z mięsa formujemy kotlety o btaczamy w mące.