Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym- są szybkie i łatwe do przygotowania. To doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny.

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym

 

Sos pomidorowy:

  • 1/2 cebuli,
  • 5 łyżek wody,
  • 100 ml keczupu łagodnego,
  • 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia suszona.

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z sosem pomidorowym
1. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Kapustę zetrzyj na tarce o dużych otworach. Posól i odstaw do 30 minut. Po tym czasie odciśnij powstały sok.

2. Do kapusty dodaj mięso mielone, ryż, kaszę mannę, jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Z masy uformuj owalne kotlety. Obtocz je w mące.

3. Na patelni z rozgrzanym olejem obsmaż gołąbki na rumiano z dwóch stron. Następnie przełóż do garnka, zalej wodą (tak by były zanurzone) i gotuj około 30 minut.

4. Sos: Cebulę pokrój w kostkę. Na maśle zeszklij cebulę. Do podsmażonej cebuli dodaj wodę, keczup oraz koncentrat. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Sos dopraw do smaku bazylią, solą oraz pieprzem.

5. Gołąbki wyłóż na talerz i polej sosem pomidorowym.