Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania
Ryż lub kaszę ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia. W między czasie kapustę zetrzeć na tarce z małymi oczkami, a cebulę drobno pokroić. Kiedy ryż przestygnie wymieszać go z mięsem mielonym, pokrojoną kapustą i cebulą, dodać sól, pieprz, czosnek, paprykę słodką i ostrą, a na końcu jajo, bułkę tartą i dobrze wyrobić. Z tak przygotowanego mięsa, formować średniej wielkości ruloniki i wysmażyć je z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni smalcu. Następnie ze składników na sos, bulion zalać gorącą wodą, dodać koncentrat i wymieszać. Przygotowanym sosem zalać kotleciki, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu, około 20 minut. Na końcu sos można doprawić pieprzem i cukrem.
Mikrula
Anula