jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Gołąbki bez zawijania

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kotleciki półmięsne z ryżu lub kaszy połączonej z mięsem mielonym, cebulą i przyprawami, smażone i duszone w aromatycznym sosie:)

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Ryż lub kaszę ugotować w osolonej wodzie i odstawić do ostygnięcia. W między czasie kapustę zetrzeć na tarce z małymi oczkami, a cebulę drobno pokroić. Kiedy ryż przestygnie wymieszać go z mięsem mielonym, pokrojoną kapustą i cebulą, dodać sól, pieprz, czosnek, paprykę słodką i ostrą, a na końcu jajo, bułkę tartą i dobrze wyrobić. Z tak przygotowanego mięsa, formować średniej wielkości ruloniki i wysmażyć je z obu stron na rumiano na rozgrzanym na patelni smalcu. Następnie ze składników na sos, bulion zalać gorącą wodą, dodać koncentrat i wymieszać. Przygotowanym sosem zalać kotleciki, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić pod przykryciem na małym ogniu, około 20 minut. Na końcu sos można doprawić pieprzem i cukrem.