Sposób przygotowania:
Gołąbki cygańskie
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, następnie solimy ją o odstawiamy aby pościła sok. Po 2 godzinach kapustę odciskamy od soku i przekładamy do dużej i głębokiej miski. Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę i dodajemy do kapusty , to samo robimy z czosnkiem, bułką tartą, mąką, kaszą i mięsem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dodając jeszcze jajka , starte na dużych oczkach marchewki ,przyprawy, wyrabiamy z masy mięsno-kapuścianej kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, w tym czasie przygotowujemy sos. Do naczynia żaroodpornego wlewamy bulion, koncentrat, śmietanę i pół szklanki wody , całość mieszamy i do sosu przekładamy nasze gołąbki, przykrywamy i dusimy przez ok 1,5 godziny w piekarniku przy temp.150 stopni.