iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Gołąbki dla leniwych

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gołąbki to są i nie gołąbki, ale jedno jest pewne robi się je szybko i są pyszne nawet bez zapiekania w sosie.

Gołąbki dla leniwych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki dla leniwych

 

  • 1 kg kapusty
  • 1 szklanka ryżu
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 4 jajka
  • 50 dag mięsa mielonego
  • przyprawy
  • sos:
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • dodatkowo:
  • maka pszenna
  • olej

Sposób przygotowania:

Gołąbki dla leniwych
Ryż ugotować i wystudzić, kapustę drobno poszatkować i posolić, następnie lekko ją wygnieść. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 1 łyżce margaryny i dodać do kapusty razem z przestudzonym ryżem, mięsem mielonym i startą na grubych oczkach marchewką. Wbić wszystkie jajka i dosypać kaszę manną oraz 1 łyżeczkę tymianku, pieprzu ziołowego, jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić solą lub pieprzem. Z masy uformować małe kotlety i dokładnie obtoczyć je w mace oraz zrumienić na oleju. Obsmażone gołąbki ciasno ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać. Pomidory razem z zalewą wyjąć z puszki do miski dodać 1 szklankę wody, śmietanę oraz 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku wszystko dokładnie wymieszać i zalać sosem gołąbki, zapiekać w temp. 200 st około 30-35 minut.
Gołąbki dla leniwych
Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać.
Gołąbki dla leniwych
Z masy uformować gołąbki i obtoczyć je w mace.
Gołąbki dla leniwych
Gołabki obsmażyć na złoty kolor na oleju.
Gołąbki dla leniwych
Obsmazone gołabki zalać sosem i zapiec.