Sposób przygotowania:
Gołąbki dla leniwych
Ryż ugotować i wystudzić, kapustę drobno poszatkować i posolić, następnie lekko ją wygnieść. Cebulę drobno pokroić i zrumienić na 1 łyżce margaryny i dodać do kapusty razem z przestudzonym ryżem, mięsem mielonym i startą na grubych oczkach marchewką. Wbić wszystkie jajka i dosypać kaszę manną oraz 1 łyżeczkę tymianku, pieprzu ziołowego, jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie jeszcze doprawić solą lub pieprzem. Z masy uformować małe kotlety i dokładnie obtoczyć je w mace oraz zrumienić na oleju. Obsmażone gołąbki ciasno ułożyć w formie w której będziemy je zapiekać. Pomidory razem z zalewą wyjąć z puszki do miski dodać 1 szklankę wody, śmietanę oraz 1/4 łyżeczki suszonej bazylii, szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku wszystko dokładnie wymieszać i zalać sosem gołąbki, zapiekać w temp. 200 st około 30-35 minut.