Sposób przygotowania:
Niby gołąbki Eli
Kapustę obrać z uszkodzonych liści i wyciąć głąb.W dużym garnku zagotować wodę z solą i 2 łyżkami oleju.Do wrzątku włożyć kapustę,dziurą po głąbie do góry,żeby woda z olejem wlała się do środka (ułatwi to zdejmowanie liści z główki) i zdejmować poszczególne sparzone liście.Z ostudzonych liści zciąć gruby nerw.Szynkę lub mielonkę pokroić w plastry (tyle,ile liści kapusty).Pieczarki drobno pokroić,cebulę posiekać.Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,dodać pieczarki,cebulę,wlać sos sojowy,doprawić pieprzem i smażyć,aż sok odparuje.Pieczarki ostudzić,dodać bułkę tartą i wymieszać.Pieczarki do sosu pokroić:małe w plastry,a większe w pół plastry.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,dodać pieczarki,cebulę,przyprawić pieprzem,wlać sos sojowy i smażyć aż pieczarki będą miękkie.Na każdy liść kapusty położyć plaster szynki lub mielonki i po łyżce pieczarek.Zwinąć gołąbki (tak jak krokiety).W dużej brytfance rozgrzać olej,ułożyć ciasno gołąbki (jedna warstwa) i obsmażyć z obu stron na rumiano.Podlać gołąbki wodą,dodać kostkę grzybową,przesmażone pieczarki i dusić do miękości gołąbków.Gotowe gołąbki wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i przegotować.Sos ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem i sosem sojowym.Niby gołąbki podawać z ryżem ugotowanym na sypko i polane sosem pieczarkowym.Smacznego!
dusia30
Henia
Śliweczka