eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gołąbki Eli z sosem grzybowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Gołąbki nie zawsze muszą być z sosem pomidorowym.

Gołąbki Eli z sosem grzybowym

Składniki:

Gołąbki Eli z sosem grzybowym

 

  • 2 kapusty(duże)
  • 2 łyżki oleju
  • 60 dkg mięsa mielonego(ja pomieliłam łopatkę)
  • 50 dkg ryżu
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • sól,pieprz,przyprawa do grilla
  • margaryna lub olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki Eli z sosem grzybowym
Ryż ugotować na sypko i ostudzić.Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę.Rozdzielać poszczególne liście(olej to ułatwi)-środek kapusty z małymi liśćmi wykorzystać do ugotowania bigosu(przepis w mojej galerii).Liście pozostawić lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć.Zciąć grube nerwy z liści.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawy i dokładnie wymieszać.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki.W brytfannie rozgrzać margarynę lub olej i obemażyć gołąbki z obu stron.Obsmażone gołąbki podlać wodą dodać sól,pieprz i dusić do miękkości.
Grzyby pokroić(nie rozmrażać),cebulę drobno posiekać.W wysokiej patelni rozgrzać margarynę,dodać cebulę i chwilę przesmażyć.Dodać grzyby,kostkę grzybową,pieprz i jeszcze smażyc do miękkości grzybów.Wlać wodę(ilość zależy od gęstości sosu) i gotować kilka minut.Do 1/2 szklanki wody dodać mąkę i dokładnie wymieszać.Do mąki dodać śmietanę,wymieszać i wlać do sosu.Jeszcze chwilę pogotować,aż sos zgęstnieje.Doprawić maggi do smaku.Gołąbki ułożyć na talerzu i polać sosem grzybowym.Smacznego!