Niki

Niki

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Golabki miesne w cytrynowym sosie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kapuste myjemy wycinamy korzen i gotujemy 5 min. w osolonej wodzie

Golabki miesne w cytrynowym sosie

Składniki:

Golabki miesne w cytrynowym sosie

 

  • 1 DUZA KAPUSTA O CIENKICH LISTKACH
  • 1/2 KG MIESA MIELONEGO
  • 1/2 filizanki ryzu na rosotto
  • 1 drobno posiekana cebula natka pietruszki
  • sol, pieprz
  • 1 bialko
  • 1 lyzka masla
  • na sos
  • 2 lyzki maki
  • 1 lyzka masla
  • sok z 1 duzej cytryny
  • 1 zoltko i 1 jajko cale

Sposób przygotowania:

Golabki miesne w cytrynowym sosie
Odstawiamy kapuste na durszlak i sciagamy powoli listki. Mieso mielone mieszamy z ryzem, bialkiem i itd. Nakladamy farsz na listek i starannie zawijamy. Na dno garczka ukladamy pare lisci i kladziemy golobki scisle kolo siebie. Wrzucamy rozdrobnione maselko, wlewamy 3 szklanki wody i przykrywamy talerzem tak aby w czasie gotowania sie nie rozwinely. Dusimy 40-50 min.Jak beda miekkie przekladamy na polmisek i przygotowujemy sos: rozgrzewamy maslo, dodajemy make, rumienimy, dolewamy wode z golobkow mieszajac. Wlewamy z powrotem do garczka i czekamy ,az sie raz zagotuje. W tym czasie rozklocamy jajko i dodajemy sok z cytryny i powoli wlewamy do garnka. Przekladamy z powrotem golabki. Uwazamy aby w czasie odgrzewania sos sie nie scial