Jojo

Jojo

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Golabki na kapuscie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Danie znane, lubiane - a jednak kazdy robi je troche inaczej.

Golabki na kapuscie

Składniki:

Golabki na kapuscie

 

  • Sredniej wielkosci ok.1,2 kg kapusta "stozkowata" /Spitzkohl/ , moze byc takze zwykla, biala kapusta.
  • 600g mielonego miesa wieprzowego
  • 250g pieczarek
  • 2 duze cebule
  • 1 jajko
  • lyzka tartej bulki
  • pol peczka natki pietruszki
  • pol peczka koperku
  • bulion warzywny
  • 2 lyzki domowego smalcu ze skwarkami
  • tluszcz do podsmazenia golabkow , cebulki i na zasmazke
  • maka
  • pieprz
  • sol
  • zmielony kminek ok pol lyzeczki

Sposób przygotowania:

Golabki na kapuscie
Poniewaz nie lubimy golabkow w sosie pomidorowym to jedna z wersji ktora robie sa golabki na kapuscie. Uzywam kapusty stozkowatej - ma duze liscie , jest delikatniejsza w smaku i gotuje sie o wiele szybciej niz biala kapusta.
Nacinam liscie kapusty wokol korzenia i sparzam ja w osolonej wodzie. Oddzielam - przy tej ilosci miesa - 7, 8 listkow . Nastepnie przygotowuje farsz. Pokrojone w kostke 1cebule i pieczarki podsmazam . Do miesa dodaje jajko, bulke , podsmazone pieczarki z cebulka , sole, pieprze , doprawiam kminkiem i mieszam . Na kazdy lisc nakladam farsz i zwijam golabki. Rozgrzewam na patelni tluszcz i krotko podsmazam golabki z obu stron. Ukladam je na blaszce do pieczenia lub w brytwance , dodaje tluszcz z podsmazania , podlewam szklanka bulionu i wstawiam do nagrzanego do 160° piekarnika na ok. 50 min. W tym czasie kroje pozostala kapuste i gotuje ja w bulionie / ok 3/4 l / z dodatkiem 2 lyzek smalcu ze skwarkami.Podsmazam druga cebulke, kroje koperek i pietruszke i rowniez wrzucam do kapustki. Nie przyprawiam jeszcze ostatecznie gdyz po upieczeniu golabkow - wlewam do kapusty powstaly z nich sosik . Kapustke zageszczam zasmazka i probuje do smaku. Golabki podaje na kapuscie z dodatkiem ziemniakow albo chleba.