Sposób przygotowania:
Gołąbki nadziewane kurkami
Z kapusty wyciąć twardy głąb i zdjąć brzydkie liście .W dużym garnku zagotować wodę i włożyć główkę kapusty. Blanszować we wrzątku przez kilka minut i wyjąć.Osączyć i zdjąć 8 pierwszych liści. Mięso zmielić dodać obraną,posiekaną i zeszkloną cebulę z czosnkiem.Wbić jajka dodać opłukana kaszę jaglaną ,wino,sól i pieprz.Wyrobić na jednolitą masę i podzielić na osiem porcji. Kurki oczyścić i krótko podsmażyć na odrobinie oliwy. Porcje mięsa spłaszczyć położyć po kilka kurek i uformować owalne klopsy.Na każdy liść położyć porcję mięsa i zawinąć w zgrabne gołąbki.Poukładać jeden przy drugim w garnku i zalać wodą z blanszowania kapusty.(ok. 1 litr) .Dusić przez ok. 30 minut aż zrobi się połowa płynu . Gołąbki przełożyć na talerz ,śmietanę wymieszać z mąką (zahartować z 1-2 łyżkami gorącego sosu) i zagęścić sos.W razie potrzeby dosmaczyć solą i pieprzem.
kołczu
Lady Marmolada
Tuśka26
Pyza
evita0007
Smakowita
Grzybów było więcej w gołąbkach ,akurat taki przekrój się trafił i widać jak widać.
Napisałam w przepisie 1 sporą garść kurek ,to mi wyszło ok. 3 pełnych szklanek grzybów . Jak dla mnie to na osiem gołąbków w sam raz .
Krakowianka