lukaszek33@onet.pl

lukaszek33@onet.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Gołąbki po wielkopolsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Według mojego przepisu czas przygotowania tej potrawy wynosi 50 minut.

Gołąbki po wielkopolsku

Składniki:

Gołąbki po wielkopolsku

 

  • olej
  • koncentrat pomidorowy
  • 200 ml keczupu
  • sól
  • pieprz
  • 8 łyżeczek bułki tartej
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 500 gram białej kapusty
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek ugotowanego ryżu
  • mała cebula
  • 5 jajek
  • kilo mielonego mięsa
  • 3 kostki rosołowe

Sposób przygotowania:

Gołąbki po wielkopolsku
Na samy początku cebule obieramy i drobno siekamy. Następnie kapustę zcieramy na tartce. Kolejno mięso mielone przekładamy do większej miski i dokładamy do niego cebulę, jajka, ryż, starty ser, posiekany czosnek oraz kapustę.I wszystko mieszamy przyprawiając przyprawami. Potem z masy formujemy kulki o wielkości połowy dłoni i obtaczamy je na bułce tartej oraz smażymy. Później zagotowujemy ok. 2 litry wody i wrzucamy kostki rosołowe, keczup i koncentrat.Pod koniec gotujemy to ok. 15 minut ciągle mieszamy. I powstałym sosem polewamy gołąbki.