wioletta_koziel

wioletta_koziel

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Gołąbki urozmaicone

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Moja rodzinka uwielbia gołąbki, Poza tradycyjnymi z ryżem, robię też gołąbki z innym farszem. I obojętnie jakie mają nadzienie są pyszne.

Gołąbki urozmaicone

Składniki:

Gołąbki urozmaicone

 

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego;
  • 2 cebule;
  • 2 jajka;
  • 250 g pieczarek;
  • 2 ząbki czosnku;
  • sol, majeranek, pieprz, slodka papryka;
  • koncentrat pomidorowy;
  • 1 duża główka kapusty;
  • ok.800 g kwaszonej kapusty
  • bulion z kostki;
  • 2 łyżki smalcu

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki urozmaicone
Glowke kapsuty okroic z glebia, wlozyc ja miejscem po wycietym glabie do gory, do wysokiego garnka z gotujaca sie woda. Trzymac w wodzie kilka minut i stopniowo, warstwa, po warstwie sciagac z kapusty wierzchnie liscie. Przelozyc je nastepnie na talerz i ostudzic. Mieso mielone gotowe (lub przemielone) wymieszac ze starta cebula i czosnkiem, przyprawic sola i pieprzem oraz slodka papryka, nastepnie dodac jajka i calosc wymieszac rekami. Kolejno dodac do miesnej masy posiekane bardzo drobniutko pieczarki. Wymieszac reka. Calosc farszu wykladac na liscie kapusty i zawijac. Ja zwijam golabki naprzemiennie, na tzw. zakladke, wtedy mam pewnosc, ze golabki sie nie rozleca. Wszystkie golabki podsmazam na tluszczu na patelni z obu stron. Nastepnie, jak kapusta nabierze lekko zlotawego kolorku w trakcie przysmazania, przekladam je do garnka. Na jego dnie ukladam warstwe golabkow, a na nich warstwe kwaszonej, wczesniej oplukanej kapusty. I znow warstwe golabkow. Calosc zalewam bulionem z kostki z odrobina smalcu, w takiej ilosci, by przykryl golabki. Gotuje na bardzo malym ogniu przez jakies 3 godzinki. Na koncu w pewnej ilosci bulionu spod golabkow mieszam koncentrat pomidorowy z odrobina smietany, rozcieram dobrze i wlewam do golabkow. Golabki mozna podawac z ziemniaczkami pieczonymi, w formie puree lub ze swiezym chlebkiem. Choc golabki znane sa w naszej kuchni juz od dawna, to wciaz ciesza sie wielkim uznaniem i wysmienicie smakuja.