Sposób przygotowania:
Gołąbki urozmaicone
Glowke kapsuty okroic z glebia, wlozyc ja miejscem po wycietym glabie do gory, do wysokiego garnka z gotujaca sie woda. Trzymac w wodzie kilka minut i stopniowo, warstwa, po warstwie sciagac z kapusty wierzchnie liscie. Przelozyc je nastepnie na talerz i ostudzic. Mieso mielone gotowe (lub przemielone) wymieszac ze starta cebula i czosnkiem, przyprawic sola i pieprzem oraz slodka papryka, nastepnie dodac jajka i calosc wymieszac rekami. Kolejno dodac do miesnej masy posiekane bardzo drobniutko pieczarki. Wymieszac reka. Calosc farszu wykladac na liscie kapusty i zawijac. Ja zwijam golabki naprzemiennie, na tzw. zakladke, wtedy mam pewnosc, ze golabki sie nie rozleca. Wszystkie golabki podsmazam na tluszczu na patelni z obu stron. Nastepnie, jak kapusta nabierze lekko zlotawego kolorku w trakcie przysmazania, przekladam je do garnka. Na jego dnie ukladam warstwe golabkow, a na nich warstwe kwaszonej, wczesniej oplukanej kapusty. I znow warstwe golabkow. Calosc zalewam bulionem z kostki z odrobina smalcu, w takiej ilosci, by przykryl golabki. Gotuje na bardzo malym ogniu przez jakies 3 godzinki. Na koncu w pewnej ilosci bulionu spod golabkow mieszam koncentrat pomidorowy z odrobina smietany, rozcieram dobrze i wlewam do golabkow. Golabki mozna podawac z ziemniaczkami pieczonymi, w formie puree lub ze swiezym chlebkiem. Choc golabki znane sa w naszej kuchni juz od dawna, to wciaz ciesza sie wielkim uznaniem i wysmienicie smakuja.
luna
Natala1210
Pyza
Babciagramolka
wioletta_koziel