Sposób przygotowania:
Gołąbki w liściach winogron
Liście winogron najlepiej świerze, średniej wielkości płuczemy i zalewamy wrzątkiem. (Ja zrywam świerze z działeczki).
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Orzechy drobno szatkujemy i chwilę prażymy na patelni. Uprażone wrzucamy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła wrzucamy pokrojoną cebulke, chwilę smażymy. Dorzucamy pieczarki, smażymy i pod koniec dorzucamy wyciśnięty ząbek czosnku. Na koniec smarzenia wrzucamy sól, pieprz i koperek. Chwilę schładzamy i mieszamy z ryżem i orzechami. Od każdego liscia winogron odcinamy twardy ogonek i żylki rozbijamy drewnianą łyżką lub wałkiem.Odkładamy dwa a pozostałe liście faszerujemy - jak są małe to uzywamy po dwa. Na dno garnka kładziemy pozostawione 2 listki i układamy gołąbki w garnku, można polożyć na wierzch odwrócony talerzyk. Zalewamy niewielką ilościa wody - tak, żeby woda zakrywała dno. Gotujemy 30-40 min ewentulnie podlewając wodą (tak żeby były miękkie). Można podać z sosem śmietanowo - pomidorowym. (ja mieszam poprostu 3 łyżki śmietany z ketchupem, pieprzem i bazylią :) )
Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce. Orzechy drobno szatkujemy i chwilę prażymy na patelni. Uprażone wrzucamy do miseczki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła wrzucamy pokrojoną cebulke, chwilę smażymy. Dorzucamy pieczarki, smażymy i pod koniec dorzucamy wyciśnięty ząbek czosnku. Na koniec smarzenia wrzucamy sól, pieprz i koperek. Chwilę schładzamy i mieszamy z ryżem i orzechami. Od każdego liscia winogron odcinamy twardy ogonek i żylki rozbijamy drewnianą łyżką lub wałkiem.Odkładamy dwa a pozostałe liście faszerujemy - jak są małe to uzywamy po dwa. Na dno garnka kładziemy pozostawione 2 listki i układamy gołąbki w garnku, można polożyć na wierzch odwrócony talerzyk. Zalewamy niewielką ilościa wody - tak, żeby woda zakrywała dno. Gotujemy 30-40 min ewentulnie podlewając wodą (tak żeby były miękkie). Można podać z sosem śmietanowo - pomidorowym. (ja mieszam poprostu 3 łyżki śmietany z ketchupem, pieprzem i bazylią :) )
elzbieta8960