Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie meksykańskim
Z kapusty wyciąć głąby, włożyć do gotującej się wody i obgotować. Główki kapusty przestudzić i rozdzielić liście. Ryż odmierzyć, opłukać, zagotować z margaryną i solą i z 2 razy większą objętością wody aniżeli ryżu. Ugotować we wrzącej i osolonej wodzie ryż na sypko, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w plastry i usmażyć na smalcu. Mięso pokroić i zemleć w maszynce wraz z cebulą. Ryż połączyć z mięsem, dodać sól i pieprz, wymieszać . Do liści kapusty nakładać farsz, zawijać gołąbki, układać w rondlach przekładając małymi liśćmi kapusty. Gołąbki zalać sosem meksykańskim i dusić do miękkości. Gdy gołąbki są miękkie dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i zagotować.
eluchap
Danusia19671
gusia1000