Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie pieczarkowym
Mięso przekładamy do miski. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. W dużym garnku gotujemy liście kapusty. Kiedy ostygną, każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. Układamy je ciasno na spodzie dużego garnka, można na liściach kapusty, wtedy nie przywrą do spodu. Na patelni należy roztopić niewielką ilość masła i podsmażyć na nim pieczarki. Podsmażone pieczarki zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut, po czym dolewamy śmietanę, stale mieszając. Zagotowujemy i tak powstałym sosem zalewamy gołąbki. Całość ma się dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby, podlewamy wodą, gołąbki mają być zakryte. Gdy będą już gotowe, wyjmujemy je na talerz, a sos zagęszczamy 2 łyzkami mąki pszennej wymieszanymi z zimną wodą. Zagotowujemy ponownie. Gołąbki podajemy polane sosem, np w towarzystwie ziemniaków.