Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie z włoskimi ziołami
Ugotować na pół twardo ryż - odcedzić dokładnie .
Cebulę obrać i drobno pokroić , a następnie usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
Usiekać umytą świeże zioła.
Przygotować farsz do gołąbków mieszając mięso, ryż , cebulę, 3/4 świeżych ziół . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem ,oregano, maggi w płynie.
Kapustę parzyć ( ułożoną w garnku zalana wodą doprowadzać do wrzenia i zdejmować ostrożnie kolejno sparzone największe liście ).
Liście które mają zgrubienie u nasady wyrównać poprzez ścięcie ich ( zgrubień ) nożem ) .Na środek liścia nakładać farsz. Liść zwijać zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem.
Ułożyć ściśle gołąbki . Zalać wodą . Dusić 1 godzinę.
Wyjąć gołąbki z garnka .
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy .
Na małej patelni rozgrzać masło - wrzucić resztę ziół i podsmażyć. Dodać do sosu.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku.
Cebulę obrać i drobno pokroić , a następnie usmażyć na 2 łyżkach oleju na złoto.
Usiekać umytą świeże zioła.
Przygotować farsz do gołąbków mieszając mięso, ryż , cebulę, 3/4 świeżych ziół . Doprawić do smaku solą , pieprzem, majerankiem ,oregano, maggi w płynie.
Kapustę parzyć ( ułożoną w garnku zalana wodą doprowadzać do wrzenia i zdejmować ostrożnie kolejno sparzone największe liście ).
Liście które mają zgrubienie u nasady wyrównać poprzez ścięcie ich ( zgrubień ) nożem ) .Na środek liścia nakładać farsz. Liść zwijać zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując jak krokiet.
Na dnie garnka ułożyć kilka liści kapusty zabezpieczając gołąbki przed przypaleniem.
Ułożyć ściśle gołąbki . Zalać wodą . Dusić 1 godzinę.
Wyjąć gołąbki z garnka .
Do wywaru z gotowania dodać rozrobiony w nim koncentrat pomidorowy .
Na małej patelni rozgrzać masło - wrzucić resztę ziół i podsmażyć. Dodać do sosu.
Zagęścić sos mąką wymieszaną z zimną wodą . Zagotować. Wlać śmietankę. Doprawić sos do smaku.