Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gołąbki w wersji prawie orientalnej :

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Gołąbki są potrawa obecną nie tylko w naszej kuchni. Robione w tak wielu wersjach. To jest moja próba na gołąbki ze smakiem orientalnym .

Gołąbki w wersji prawie orientalnej :

Składniki:

Gołąbki w wersji prawie orientalnej :

 

  • 12 wierzchnich liści z kapusty białej ( sparzonych przy zdejmowaniu – jak przy normalnych gołąbkach )
  • 25 dag mięsa mielonego drobiowego
  • 10 dag ryżu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
  • sól
  • cukier
  • 1 pasty z trawy cytrynowej ( lub otartej skórki cytryny )
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 szklanka wywaru z gotowania gołąbków
  • 1 Bulionetka drobiowa Knorra ( lub 1 kostka bulionowa lub inna przyprawa do zup )
  • 1 szklanka gęstego mleka kokosowego
  • 4 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki ( płaskie )

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki w wersji prawie orientalnej :
Ze sparzonych liści białej kapusty ściąć gruby nerw tak by nie uszkodzić liścia. Ryż ugotować na sypko na pół miękko . Mięso , ryż , pieprz , trawę cytrynową , 1 łyżkę wiórek kokosowych , szczyptę soli dokładnie wymieszać . Na każdy liść kłaść farsz . Zawijać tak jak tradycyjne gołąbki, podwijając brzegi pod spód. Gołąbki układać w szerokim garnku . W 1,5 litrze gorącego wody rozpuścić bulionetkę i zalać tym gołąbki. Dusić pod przykryciem ok. 1 godziny .Zlać wywar z gotowania gołąbków . Zrobić białą zasmażkę z mąki z 3 łyżkami oleju . Rozprowadzić wywarem z duszenia gołąbków zmieszanym z mlekiem kokosowym ,Dodać wiórki kokosowe. Doprawić sos trawą cytrynową , szczyptą cukru i soli .Podawać z sosem posypane wiórkami marchewki ( surowej ) , zielonej części pora i skórki cytrynowej.