Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gołąbki wg Babci Basi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chyba najpopularniejsza odmiana gołąbków.

Gołąbki  wg Babci Basi

Składniki:

Gołąbki wg Babci Basi

 

  • 1 główka kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego ( wołowo –wieprzowego )
  • 3 woreczki ugotowanego na pól miękko ryżu ( 30 dag suchego )
  • 3-4 usmażone na złoto cebule ( pokrojone drobno )
  • 1 pęczek usiekanego koperku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz mielony
  • vegeta
  • maggi w płynie
  • 1 przecier pomidorowy 30 %
  • słodka śmietanka
  • mąka do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki wg Babci Basi
Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami .

Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).

Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu .

Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.

Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty.

Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą . Dusić 40 minut .

Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut .

Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę .