Sposób przygotowania:
Gołąbki wg Babci Basi
Mięso wyrobić z ryżem , cebulą , koperkiem , jajkami i przyprawami .
Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).
Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu .
Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty.
Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą . Dusić 40 minut .
Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut .
Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę .
Kapustę zalać wodą w dużym garnku . Doprowadzić do wrzenia. Zdejmować kolejno sparzone największe liście , jak trzeba ściąć najgrubsze nerwy z liści ( z tej porcji powinno wyjść ok. 25-30 gołąbków ).
Na środek każdego liścia kłaść porcję farszu .
Zwijać liść zakładając dwa brzegi do środka, a potem rolując w pakunek.
Na dno garnka położyć nie wykorzystane liście kapusty.
Na nich układać gołąbki zagięciami do dołu . Zalać wodą . Dusić 40 minut .
Rozrobić przecier pomidorowy z wywarem i wlać do garnka . Dusić przez 20 minut .
Zagęścić sos rozrobioną w zimnej wodzie mąką. Zagotować . Wlać śmietankę .