Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Gołąbki wg Mamy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierwszy raz pokusiłam się wykonać tradycyjne gołąbki. Skorzystałam ze wskazówek mamy i wyszło pysznie ;)

Gołąbki wg Mamy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki wg Mamy

 

  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 jajka
  • 100 g ryżu białego
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 szczypta papryki ostrej
  • Sól morska ziołowa do smaku
  • Pieprz czarny do smaku
  • 3 małe cebule
  • 2 łyżki masła
  • 12 liści kapusty włoskiej
  • SOS:
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 50 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 szczypta cukru
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki wg Mamy
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wrzucić do miski, dodać mięso mielone, 2 jajka. Dodać paprykę słodką i ostrą, sól morską ziołową i pieprz, wymieszać ponownie. Cebule obrać, pokroić drobno i przesmażyć na maśle, połowę dodać do masy (resztę odłożyć) i ponownie wymieszać. Liście kapusty oddzielone od główki wrzucić do wrzątku na 1-2 minuty, wystudzić i odciąć grube nerwy. Kłaść po czubatej łyżce farszu i zwijać. Ułożyć gołąbki w rondlu, podlać wodą, dodać troszkę soli, dusić 15-20 minut (w zależności od wielkości gołąbków), wyjąć gołąbki z wywaru. Do rondla wlać przecier, dodać przesmażoną cebulę odłożoną wcześniej i oregano i zagotować. Gotować na małym ogniu kilka minut, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać cukier, wlać śmietankę i zagotować. Gołąbki rozłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym, udekorować listkami oregano i podawać
Gołąbki wg Mamy
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wrzucić do miski, dodać mięso mielone, 2 jajka. Dodać paprykę słodką i ostrą, sól morską ziołową i pieprz, wymieszać ponownie.
Gołąbki wg Mamy
Cebule obrać, pokroić drobno i przesmażyć na maśle, połowę dodać do masy (resztę odłożyć) i ponownie wymieszać.
Gołąbki wg Mamy
Liście kapusty oddzielone od główki wrzucić do wrzątku na 1-2 minuty, wystudzić i odciąć grube nerwy. Kłaść po czubatej łyżce farszu i zwijać
Gołąbki wg Mamy
Do rondla wlać przecier, dodać przesmażoną cebulę odłożoną wcześniej i oregano i zagotować. Gotować na małym ogniu kilka minut, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać cukier, wlać śmietankę i zagotować