Sposób przygotowania:
Gołąbki wg Mamy
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wrzucić do miski, dodać mięso mielone, 2 jajka. Dodać paprykę słodką i ostrą, sól morską ziołową i pieprz, wymieszać ponownie. Cebule obrać, pokroić drobno i przesmażyć na maśle, połowę dodać do masy (resztę odłożyć) i ponownie wymieszać. Liście kapusty oddzielone od główki wrzucić do wrzątku na 1-2 minuty, wystudzić i odciąć grube nerwy. Kłaść po czubatej łyżce farszu i zwijać. Ułożyć gołąbki w rondlu, podlać wodą, dodać troszkę soli, dusić 15-20 minut (w zależności od wielkości gołąbków), wyjąć gołąbki z wywaru. Do rondla wlać przecier, dodać przesmażoną cebulę odłożoną wcześniej i oregano i zagotować. Gotować na małym ogniu kilka minut, doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać cukier, wlać śmietankę i zagotować. Gołąbki rozłożyć na talerze, polać sosem pomidorowym, udekorować listkami oregano i podawać