eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Gołąbki duszone Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne gołąbki duszone z koncentratem pomidorowym.

Gołąbki duszone Eli

Składniki:

Gołąbki duszone Eli

 

  • Gołąbki duszone Eli

 

  • 2 kapusty(duże)
  • 2 łyżki oleju
  • 60 dkg mięsa mielonego(ja pomieliłam łopatkę)
  • 50 dkg ryżu
  • 2 cebule
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • sól,pieprz,przyprawa do grilla
  • margaryna lub olej do smażenia

 

  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1 słoik koncentratu pomidorowwgo-200 g(ja dałam Pudliszki)
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • kucharek,sól ,maggi,ostra papryka w proszku do smaku
  • 1-2 łyżki mąki do zagęszczenia sosu

Sposób przygotowania:

Gołąbki duszone Eli
Ryż ugotować na sypko i ostudzić.Z kapusty wykroić głąb.Do wrzącej wody dodać olej,sól i włożyć kapustę.Rozdzielać poszczególne liście(olej to ułatwi)-środek kapusty z małymi liśćmi wykorzystać do ugotowania bigosu(przepis w mojej galerii).Liście pozostawić w lekko gotującej się wodzie aż zmiękną i wyjąć.Zciąć grube nerwy z liści.Do zimnego ryżu dodać mięso,jajka,posiekaną cebulę,przeciśnięty przez praskę czosnek,przyprawy i dokładnie wymieszać.Farsz kłaść na liście kapusty i zwijać gołąbki.W brytfannie rozgrzać margarynę lub olej i obsmażyć gołąbki z obu stron.Do litra wody dodać koncentrat pomidorowy,czosnek ,paprykę słodką i ostrą w proszku,kucharka,soli,maggi i dokładnie wymieszać.Zalać obsmażone gołąbki i dusić do miękkości.W razie potrzeby dolać wody.Miękkie gołąbki wyjąć z brytfanny.Mąkę pszenną(ilość w zależności jaki gęsty chcemy sos) wymieszać z 1/2 szklanki wody,wlać do sosu i zagotować.Na talerzu gołąbki polać sosem.Smacznego!