Sposób przygotowania:
Gołąbki z bakłażanem i kurkami
Farsz: Mięso umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą ( tak aby był całkowicie przykryty), dodać sól. Postawić na ogień i ugotować do miękkości. Następnie przełożyć na talerz i ostudzić. Bakłażana umyć i osuszyć, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zimne mięso zmielić w maszynce do mięsa. 50 g kurek oczyścić i także zmielić w maszynce.
Przełożyć wszystko do miski ( bakłażan też). Dodać 2 łyżki oliwy, natkę pietruszki ( dla ożywienia koloru) oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i odłożyć na około 30 min do lodówki. Kapusta: W między czasie liście umyć,osuszyć. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 15 minut. Następnie odcedzić na sicie i zostawić aby odciekło dobrze.
Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło z olejem. Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić ją. W miedzy czasie oczyścić pozostałe 50 g kurek i pokroić je na mniejsze kawałki. Przełożyć je do rondelka i zrumienić.Dodać kurkumę, wymieszać. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić. Gdy płyn odparuje dodać mąkę i dobrze ją wymieszać. Wlać kolejne 1/2 szklanki wody i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
Wykonanie: Na zimny liść kapusty nałożyć połowę farszu i zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki włożyć do rękawa do pieczenia i zabezpieczyć go zawijając końce tworząc tzw. cukierka. W rondlu zagotować wodę i włożyć pakieciki do środka. Gotować około 25 minut. Następnie wyjąć z garnka i delikatnie odpakować. Podawać z ryżem i gorącym sosem kurkowym Smacznego!
Przełożyć wszystko do miski ( bakłażan też). Dodać 2 łyżki oliwy, natkę pietruszki ( dla ożywienia koloru) oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i odłożyć na około 30 min do lodówki. Kapusta: W między czasie liście umyć,osuszyć. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 15 minut. Następnie odcedzić na sicie i zostawić aby odciekło dobrze.
Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło z olejem. Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić ją. W miedzy czasie oczyścić pozostałe 50 g kurek i pokroić je na mniejsze kawałki. Przełożyć je do rondelka i zrumienić.Dodać kurkumę, wymieszać. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić. Gdy płyn odparuje dodać mąkę i dobrze ją wymieszać. Wlać kolejne 1/2 szklanki wody i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.
Wykonanie: Na zimny liść kapusty nałożyć połowę farszu i zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki włożyć do rękawa do pieczenia i zabezpieczyć go zawijając końce tworząc tzw. cukierka. W rondlu zagotować wodę i włożyć pakieciki do środka. Gotować około 25 minut. Następnie wyjąć z garnka i delikatnie odpakować. Podawać z ryżem i gorącym sosem kurkowym Smacznego!
zbysiowa
Rossie
monikaT83
2milutka
monikaT83
mysza75
monikaT83