SUPERPRZEPIS

Gołąbki z bakłażanem i kurkami

  • 7
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Gołąbki z bakłażanem i kurkami Więcej zdjęć (5)

Po raz pierwszy robiłam inne gołąbki niż te, które znam od dziecka, ale eksperyment bardzo udany i serdecznie polecam!

Składniki:

Gołąbki z bakłażanem i kurkami

 

  • Skałdniki na porcję dla 1 osoby:
  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • 100 g bakłażana
  • 100 g kurek
  • 2 liście z młodej kapusty
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1/4 cebuli
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • Dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z bakłażanem i kurkami
Farsz: Mięso umyć i osuszyć. Przełożyć do garnka i zalać wodą ( tak aby był całkowicie przykryty), dodać sól. Postawić na ogień i ugotować do miękkości. Następnie przełożyć na talerz i ostudzić. Bakłażana umyć i osuszyć, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Zimne mięso zmielić w maszynce do mięsa. 50 g kurek oczyścić i także zmielić w maszynce.



Przełożyć wszystko do miski ( bakłażan też). Dodać 2 łyżki oliwy, natkę pietruszki ( dla ożywienia koloru) oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie i odłożyć na około 30 min do lodówki. Kapusta: W między czasie liście umyć,osuszyć. Przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 15 minut. Następnie odcedzić na sicie i zostawić aby odciekło dobrze.



Sos kurkowy: W rondelku roztopić masło z olejem. Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić ją. W miedzy czasie oczyścić pozostałe 50 g kurek i pokroić je na mniejsze kawałki. Przełożyć je do rondelka i zrumienić.Dodać kurkumę, wymieszać. Następnie wlać 1/2 szklanki wody i dusić. Gdy płyn odparuje dodać mąkę i dobrze ją wymieszać. Wlać kolejne 1/2 szklanki wody i zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Zdjąć z ognia.



Wykonanie: Na zimny liść kapusty nałożyć połowę farszu i zawinąć gołąbek. Gotowe gołąbki włożyć do rękawa do pieczenia i zabezpieczyć go zawijając końce tworząc tzw. cukierka. W rondlu zagotować wodę i włożyć pakieciki do środka. Gotować około 25 minut. Następnie wyjąć z garnka i delikatnie odpakować. Podawać z ryżem i gorącym sosem kurkowym Smacznego!
Gołąbki z bakłażanem i kurkami
do miski przełożyć zmielone mięso i kurki i startego bakłażana
Gołąbki z bakłażanem i kurkami
farsz ułożyć na liście kapusty i zawinąć
Gołąbki z bakłażanem i kurkami
gotowe gołąbki zawinąć w rękaw do pieczenia i ugotować
Gołąbki z bakłażanem i kurkami
do zeszklonej cebuli dodać kurki zrumienić je i doprawić tworząc sos