szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Gołąbki z gruszką i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gołąbki z czerwonej kapusty z pęczakiem i orzechami.

Gołąbki z gruszką i orzechami

Składniki:

Gołąbki z gruszką i orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z gruszką i orzechami
Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzącej wody. Gotować około 3 minuty, wyjąć, oddzielić 8 dużych liści. Kajzerki namoczyć w połowie bulionu. Cebule obrać i posiekać. Gruszki obrać,oczyścić , pokroić w kostkę i skropić sokiem cytrynowym. Tymianek posiekać, kaszę połączyć z orzechami, jajkami, odciśniętymi kajzerkami, gruszkami, posiekaną cebulą i tymiankiem. Całość wyrobić na jednolita masę. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na liściach kapusty rozłożyć porcje farszu, zwinąć. Masło wrzucić do brytfanki, rozgrzać, włożyć gołąbki, zalać resztą bulionu i dusić około 50 minut, wyjąć i trzymać w cieple. Sos z duszenia przetrzeć przez sito i polać nim gotowe gołąbki.