Sposób przygotowania:
Gołąbki z grzybami
Na noc moczymy grzyby a następnego dnia gotujemy po czym musimy je odcedzić. Gotujemy ryż a między czasie siekamy na drobno cebulę i dusimy ją na maśle. Ugotowane i odcedzone grzyby drobno kroimy i mieszamy z ryżem, solą, cebulą, pietruszką i pieprzem. Liście kapusty sparzyć gorącą wodą a następnie napełniamy farszem grzybowym i zawijamy. Do rondla wkładamy pół łyżeczki masła i 2 liście kapusty. Potem układamy w rondlu gołąbki i zalewamy wywarem z grzybów. Dusimy przez godzinę pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki rozprowadzić wywarem z grzybów i śmietany. Wlewamy sos do gołąbków i trzymamy ok 2 minuty na małym ogniu. Podawać posypane natką pietruszki.