Sposób przygotowania:
Gołąbki z grzybami wg 2milutka
Z kapusty wycinamy głąbia i odrywamy ewentualnie wierzchnie brzydkie liście,wkładamy do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą i gotujemy 30 min ,wyjmujemy pojedynczo ugotowane liście ,z każdego wykrawając najgrubszy nerw,odstawiamy na tacce do wystygnięcia. Ryż wsypujemy do garnka z wrzącą osoloną wodą tak by woda wystawała na1,5 wysokości ryżu i gotujemy 15 min pod przykryciem często mieszając aby się nie przypalił,aż woda się całkowicie wchłonie.Grzyby wyciskamy z wody mielimy z mięsem ,dodajemy do wystudzonego ryżu doprawiamy do smaku solą pieprzem i przyprawą do mięs,mieszamy dokładnie masę i układamy farsz na liściach kapusty i zawijamy. W dużym garnku na dno dajemy masło lub margarynę wkładamy parę niewielkich liści ,układamy ciasno gołąbki obok siebie przykrywamy na wierzch znów liśćmi z kapusty a następnie zalewamy wodą posoloną i gotujemy do miękkości około 50 minut aby mięso i grzyby nie były surowe. Tak przygotowane gołąbki świetnie smakują z białym sosem grzybowym lub pomidorowym.
edytaha
2milutka
haha:) wpadaj bo narobiłam jak dla wojska więc jutro też będą:)