Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą
Liście kapusty włożyć do wrzącej wody i pogotować przez 10 minut, by lekko zmiękły. Następnie osaczyć z wody, ściąć z nich grubą środkową żyłkę. Nałożyć farsz: umyte grzyby namoczyć poprzedniego dnia, po czym ugotować je w tej samej wodzie; gdy są miękkie, wyjąć z wywaru i usiekać. Kaszę wsypać na posolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu, chwilę pogotować, podstawiając pod garnek płytkę ochronną, po czym zawinąć w gazety i koc, pozostawiając na kilka godzin. (Dobrze jest kaszę ugotować poprzedniego dnia.) Pokrajaną drobno cebulę podsmażyć wraz z drobno pokrajanym boczkiem czy słoniną, dodać grzyby, pasztet , kaszę, przyprawy, dobrze wymieszać. Nałożyć na liście, zwinąć formując gołąbki, ułożyć ciasno w rondlu, zalać wywarem z grzybów, posolić i dusić, aż kapusta będzie miękka. Wówczas zaprawić sos zasmażką z mąki i tłuszczu