darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Gołąbki z kaszą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Gołąbki z kaszą

Gołąbki z kaszą

Składniki:

Gołąbki z kaszą

 

  • 8-12 dużych liści słodkiej kapusty,
  • 5 dag suszonych grzybów,
  • 1 szklanka kaszy krakowskiej,
  • dwie szklanki wody
  • łyżka tłuszczu,
  • pasztet drop
  • 10 dag wędzonego boczku lub słoniny,
  • 1 spora cebula,
  • sól, pieprz,
  • odrobina majeranku,
  • zasmażka z łyżki mąki i łyżki tłuszczu

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą
Liście kapusty włożyć do wrzącej wody i pogotować przez 10 minut, by lekko zmiękły. Następnie osaczyć z wody, ściąć z nich grubą środkową żyłkę. Nałożyć farsz: umyte grzyby namoczyć poprzedniego dnia, po czym ugotować je w tej samej wodzie; gdy są miękkie, wyjąć z wywaru i usiekać. Kaszę wsypać na posolony wrzątek z dodatkiem tłuszczu, chwilę pogotować, podstawiając pod garnek płytkę ochronną, po czym zawinąć w gazety i koc, pozostawiając na kilka godzin. (Dobrze jest kaszę ugotować poprzedniego dnia.) Pokrajaną drobno cebulę podsmażyć wraz z drobno pokrajanym boczkiem czy słoniną, dodać grzyby, pasztet , kaszę, przyprawy, dobrze wymieszać. Nałożyć na liście, zwinąć formując gołąbki, ułożyć ciasno w rondlu, zalać wywarem z grzybów, posolić i dusić, aż kapusta będzie miękka. Wówczas zaprawić sos zasmażką z mąki i tłuszczu