olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki w nieco odmienionej wersji, gdyż z kaszą gryczaną połączoną z boczkiem wędzonym, a całość zawinięta w liście włoskiej kapusty.

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem

 

  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1,5 szklanki kaszy gryczanej
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 jajko
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka kucharka
  • ¼ łyżeczki pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Cebulę obieram, drobno kroję, a następnie podsmażam na oleju. Z kapusty wycinam głąb, a następnie wkładam do garnka z gotującą się wodą. Kiedy liście będą miękkie zdejmuję je uważając, aby się nie porwały. Boczek wędzony drobno kroję, a następnie podsmażam na patelni. Kaszę gotuję z dodatkiem masła, odcedzam i pozostawiam do wystygnięcia. Kaszę łączę z boczkiem, cebulą, jajkiem, Kucharkiem i pieprzem. Całość dokładnie mieszam. Przygotowany farsz nakładam na liście, a następnie zwijam je. Zwinięte gołąbki układam na blaszce i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190C. Gołąbki piekę podlewając bulionem.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Cebulę obieram, drobno kroję, a następnie podsmażam na oleju.
Gołąbki z kaszą gryczaną i boczkiem
Boczek wędzony drobno kroję, a następnie podsmażam na patelni.