Sposób przygotowania:
Gołąbki z kaszą gryczaną i sosem grzybow
Skrzydełka i włoszcyzne wrzucamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy 1h. Ziemniaki scieramy na tarce jak do placków ziemniaczanych i mieszamy z upaloną oraz nie upaloną kaszą gryczaną i . Cebulkę wraz z czosnkiem drobno siekamy i dusimy na masełku, po chwili dodajemy suszone grzyby, podsmażamy, dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Z kapusty wycinamy głąba i blanszujemy w osolonej wodzie, zdejemując kolejno gotowe już liście. Nakładamy na nie po trochu farszu i zawijamy jak krokiety. Układamy w naczyniu żaroodpornym kilka liści kapusty, na tym ukłądamy gołąbki i przykrywamy znów liśćmi. Zalewamy ugotowanym wywarem( zostawiamy trochę do sosu) . Pieczemy 1 h w 160 stopniach. Przygotowujemy sos grzybowy: cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na masełku, zalewamy wodą z gotowania grzybów i wywarem . Dodajemy śmietankę i gotujemy do zredukowania i zgęstnienia. Doprawiamy solą, pieprzem masłem. Gotowe gołąbki polewamy sosem i podajemy.